Skip to content

Od Pirana do Trsta s Svetilnikom: romanom v podobah

Najnovejša knjiga Vanje Pegana (1967), pisatelja in glasbenika iz Pirana, je literarni spomenik življenju na piranskem svetilniku in pod njem, razkrivajo ga različne pripovedne ravnine, združene v liku pisatelja, ki pride v rojstno mesto napisat roman o mitski stavbi svojega otroštva – svetilniku.

Predstavitev romana bo v torek, 17. maja, ob 18.30 v Tržaškem knjižnem središču (Trg Oberdan 7). Z avtorjem se bo pogovarjala Vladka Tucovič.

Svetilnik-vanjapegan-velika

Vanja Pegan (1967) je objavil tri zbirke kratke proze: Kopanje mornarjev v topli vodi (2002), Nebo davnega poletja (2007) in Štiri morske milje (2012) ter tri romane: Čoln (2005), Pisatelj, Adam in pilot (2006) in Potovanje na začetek poti (2009). Napisal je tudi nekaj knjig za otroke, besedil za gledališke predstave in podpisal več avtorskih scenskih glasb za gledališče. Živi in dela v Izoli in Piranu.

»Pisatelj Vanja Pegan je poet morja in obmorskega prostora. V pričujočem romanu niza spomine na svoje življenje v rojstnem Piranu, tako da ustvari tok dogodkov in minevajoči mimohod ljudi pod okriljem stalnosti znamenitega svetilnika na piranski Punti. Prav to pripovedno tkanje mu omogoča, da ustvari trajen knjižni spomenik duši svojega mesta, ki jo oživljata valovanje morja in valovanje človeških življenj.« – Peter Kovačič Peršin